Pandemier i de sidste 200 år
Pandemier i de sidste 200 år

Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokale
Rollosalen
Målgruppe
Abonnér på kalender

AU Livestream: Pandemier i de sidste 200 år

Hør om brugen af den viden vi har om tidligere tiders epidemier i nutidens bekæmpelse af vira.

Nye matematiske modeller giver os indsigt i hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder covid-19-pandemien.

Historisk set har menneskeheden gennemlevet voldsomme epidemier og pandemier som holdt populationen nede. Fx pest, kopper, kolera, mæslinger og influenza-pandemier som spansk syge der hærgede verden over i 1918-20. Sidstnævnte dræbte omkring 1-2 % af verdens befolkning, svarende til at over 50 millioner mennesker ville dø hvis en lignende pandemi skete i dag.

Verden over arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier. Kommer der igen en stor og dødelig pandemi? Hvilken virus kan det ske at være? Kan vi risikere at den bliver så dødelig som fortidens forfærdeligheder? Kan vi stoppe den?

Om forelæseren:
Lone Simonsen er professor og pandemiforsker på RUC og er for fem år siden vendt tilbage til Danmark efter en karriere som epidemiolog i USA’s Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og National Institutes of Health (NIH). Hun har i snart 30 år brugt matematiske og statistiske metoder til at forstå fortidens og nutidens epidemier og pandemier.

I anledningen af spansk syges 100-års fødselsdag i 2018 holdt hun mange foredrag og spåede allerede dengang om at man burde holde øje med coronavirus-familien som en fremtidig pandemi-trussel.
Med sin unikke kvantitative tilgang og sine historiske briller har hun kastet sig over COVID-19-pandemien og arbejder med at kortlægge dens "signatur" i form af udbredelse og dødelighed, samt med at forstå fænomenet "superspredning" - et fænomen som hun mener er helt centralt for at forstå hvordan det er muligt at holde styr på denne coronavirus-pandemi mens vi venter på en vaccine.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har hædret Lone med Forskningskommunikationsprisen 2021 for hendes særlige evner til at kommunikere forskning til offentligheden.
 

Materialer

GennemseGennemse
  • Bog

Den fjerde rytter : 10000 års epidemihistorie

Af Jeanette Varberg, Poul Duedahl (2020)
Mød verdenshistoriens største dræbere og samfundsomvæltere! Medrivende og yderst læseværdig rejse gennem epidemiernes...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Verdenshistoriens største epidemier : fra pest til covid-19

Af Jakob Eberhardt (2020)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Det er bare en virus : vilde beretninger om virus og kampen mod dem

Af Anders Fomsgaard (2019)
Om nogle af de mest almindelige og nogle af de farligste virus i historien koblet sammen med Anders Fomsgårds (f. 195...
Læs mere