Om dette arrangement

Tid
18:50 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokale
Rollosalen
Målgruppe
Abonnér på kalender

AU Livestream: Vores urolige klode

Jordskælv og tsunamier udgør voldsomme trusler, men er også med til at holde jorden ung og frugtbar.

Det er klodens urolighed som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os.

Men i en verden hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur. 

Du vil få at se hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv. 

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere når jordskælvet faktisk går i gang og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod. 

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop” som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor” som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: kan man høre om Jorden er smeltet indeni?

Materialer

Lars Henrik Aagaard: Når jorden går amok : skælv, tsunami, vulkan, orkan
GennemseGennemse
  • Bog

Når jorden går amok : skælv, tsunami, vulkan, orkan

Af Lars Henrik Aagaard (2006)
Gennemgang af de mest markante naturkatastrofer som oversvømmelser og tsunamier, jordskælv, vulkanudbrud og orkaner. ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Alting skælver omkring mig

Af Dany Laferrière (2014)
Forfatteren Dany Laferrière opholder sig på Haiti da øen rammes af et voldsomt jordskælv 12. januar 2010. I over hund...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Kampen mod naturens kræfter

Af Else Christensen (f. 1965-02-02) (2017)
Læs mere