Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Lokale
Novellen
Målgruppe
Abonnér på kalender

Kvantecomputeren: Livestreamet foredrag fra Aarhus Universitet

Få en intro til kvantefysikkens verden og lær mere om kvantecomputere og hvad de bruges til.

Atomernes og molekylernes mikroskopiske verden er beskrevet af kvantefysikken. Den kvanteverden som kvantefysikken beskriver, er meget forskellig fra fænomener i vores dagligdag: fx er atomare partikler tilsyneladende flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater.

Kvantefysikken revolutionerede fysikken i begyndelsen af det 20. århundrede og rystede mange fysikere i deres verdensbillede, men dens forudsigelser er afprøvet med stor præcision i alle områder af fysikkens og kemiens verden. I foredraget vil du få en introduktion til kvantefysikken og herefter vil du høre om en ny ”kvanterevolution” som åbner perspektiver for teknologier som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel.

Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid. En ny teknologisk milepæl blev nået i efteråret 2019 hvor Googles kvantecomputer Sycamore udførte en særlig beregning som den kun brugte 200 sekunder på at udføre. Hvis den samme beregning skulle udføres på verdens største supercomputer, skulle den bruge 10.000 år på det!

Foredragsholderen er professor i kvantefysik Klaus Møller, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Foredraget livestreames eksklusivt til udvalgte biblioteker og uddannelsesinstitutioner og er kun tilgængeligt på denne aften, så gå ikke glip af et spændende blik ind i videnskabens verden.

Pris
0