
Om dette arrangement
Tine Eiby: Vand
Hvorfor smed vi de mest kostbare skatte i mosens sorte vand? Hvordan blev vi så rige? Og hvad skal vi med Lynetteholm og alle de andre nye øer? Som moderne mennesker er vi optagede af, at vi har sat os på Jorden, men har det med at glemme, at vi selv er et stykke natur, der er formet af kloden og dens kræfter.
Tine Eiby tager os, med vandet som rejsefører, med på en dannelsesrejse. Alle vegne trækker vandet spor. Ikke mindst i et vandland, som Danmark. Det har rislet igennem vores historie og mytologiske forestillingsverden, det har skåret gennem landskaber, og århundreders søfart har sat aftryk i vores mentalitet. Vandet truer os med oversvømmelse, konflikter og undergang, men vandet er også det stof, som fremtidens drømme er gjort af. Vi er selv efterkommere af havvæsener, der i er gået på land, og måske er vi på vej tilbage. Vi bader året rundt, vi vil helst bo med havudsigt, og vi er godt i gang med en ny form for kolonisering. Er der ikke plads nok til alt det, vi gerne vil, så bygger vi bare en ø.
Foredraget baserer sig på Tines seneste bog: "Vandets stille hvisken" (2022)
I bogens epilog skriver Tine Eiby:
“Vand har potentiale som et endog meget dramatisk element, når det slår ind mod klippekyster eller skyller ned i kloakker og kældre. Men vandets fortælling om os er ganske stilfærdig. Vand glider som en understrøm gennem menneskers liv og omfavner næsten ubemærket vores gøren og laden.”