Slægtsforskning

Ved du hvor du stammer fra?

Arkiv.dk *
Danmarkshistoriens største fotoalbum er nu frit tilgængeligt på arkiv.dk. Mere end 500 lokal- og stadsarkiver har bidraget til at skabe en enestående kulturskat bestående af mange tusinde fotos, kort, dagbøger, breve og lydmaterialer. Arkiv.dk rummer mere end to millioner forskellige dokumenter, og antallet vokser måned for måned.

Danish FamilySearch *
En side der samler indgange til søgning i forskellige kilder på en side. – Og giver mulighed for at søge i flere kilder på en gang. Man får de samme oplysninger som ved at bruge Dansk Demografisk Database og Arkivalieronline. Kræver ikke Java til opslag i arkivalierne.

Dansk Demografisk database *
Denne hjemmeside er endnu under opbygning, men hvis man er heldig, så er den en guldgrube.
Oplysningerne fra gamle kirkebøger og folketællinger er her tastet ind i et program og gjort søgbare, - og læsbare!
Ulempen er, at der endnu ikke er så meget materiale i basen, men det kan man selv være med til at rette op på ved at melde sig som indtaster.

Den digitale byport *
Dansk Center for Byhistorie i Århus står bag den Digitale Byport. Man kan klikke sig ind på danske byer - fx Nykøbing Falster, Nysted, Sakskøbing og Stubbekøbing - og læse om historien og få et indblik i livet i byen dengang.

Find en grav *
En oversigt over fotograferede gravsteder i Danmark. Godt overblik over hvilke kirkegårde, der er fotograferede i Danmark. Der mangler mange kirkegårde endnu, men her kan man være heldig at finde et billede af familiegravstedet.

På sporet af slægten *
Nethåndbog om slægtsforskning udarbejdet af Charlotte S. H. Jensen for bl.a. Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster & Bornholm.
Her er hjælp til at komme i gang med at læse gotisk skrift, oplysninger om arkiver og kildetyper.

Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie *
Korte, gode intros til, hvad man skal være opmærksom på, når man slægtsforsker.
Oversigt over hvilke slægter, der har været bragt artikler om i Personalhistorisk Tidsskrift, siden det blev startet for 110 år siden.

Statens Arkiver – Arkivalieronline *
Indeholder indscannede dokumenter fra danske arkiver; alle danske kirkebøger frem til 1891, nogle også længere frem. Alle folketællinger i perioden 1787-1890. Udvalgte lægdsruller, tingbøger (ejendomsoplysninger), borgerlige vielser i København, skifter fra Østdanmark. Dårlige søgemuligheder; det er nødvendigt at kende arkivaliets oprindelige opbygning, og man har brug for nogle forhåndsoplysninger, fx datoer, årstal og stednavne, for at kunne finde de rette personer.

KØBENHAVN

Hovedstadsarkiver *
Her kan man bl.a. orientere sig om arkiverne i København. Funktionen ’Hent og print’ er meget nyttig. Her kan man bl.a. se lister over hvilke københavnske veje, der hører til hvilke kirkesogne på forskellige tidspunkter. Der er også mulighed for at hente og printe aneark, børneark og det gotiske alfabet.

Politiets Registerblade *
indeholder en digital version af Københavns Politis registerblade, som blev ført fra 1890-1923.
Registerbladene er den første centrale personregistrering af hele befolkningen i København, og er en forløber for Folkeregistret.
Der findes i alt 1,2 millioner registerblade.

Indenfor voldene *
Indeholder foreløbigt 2400 fotos, postkort og annoncer fra det gamle København. Formidler kulturhistorie, bygningshistorie og personalhistorie.

UDLAND

Familysearch *
Meget omfattende database med inddateringer fra hele verden. Det er gratis at oprette sig som bruger og bidrage til indholdet, men man kan frit søge i materialet uden at være oprettet. Databasen er et resultat af indtastninger fra mange forskellige kilder, og skal bruges kritisk. Ingen originale arkivalier. Meget udførlige vejledninger. Siden drives af Jesu Kristi Kirke af De sidste dages hellige. (Mormonerne)

Ellis Island *
Database over de 25 mio immigranter, der ankom med skib til Ellis Island i perioden 1892-1954. Der er mulighed for at søge på navn, årstal, skibsnavn og etnicitet. De originale passagerlister er indskannede. Siden kræver login og password, som man får gratis.

KORTMATERIALE

Historisk Atlas *
Det gamle Storstrøms Amt, Odense og Sønderjylland er gået sammen i dette projekt, hvor man knytter gamle historiske kort til den lokale historie.

Historiske Kort På Nettet *
Ca. 45.000 gamle kort er gjort tilgængelige på Nettet. Det drejer sig om sognekort og matrikelkort fra sidst i 1700-tallet og frem. Siden har en funktion, der gør det let at sammenligne de historiske kort med nutidige kort. Man kan søge på stednavn eller på adresse.

LOKALT

Faxe Kommunes Arkiver 

Faxe Kommunes Arkiver er både nyt og gammelt. I sin nuværende form blev institutionen skabt i 2011, men arkivets historie tog allerede sin spæde begyndelse i 1965 og 1973. - Kilderne går selvfølgelig endnu længere tilbage. De ældste dokumenter er fra 1700-tallet. De nyeste er fra i morgen

LASA - Lokalhistoriske arkiver i Sydøstdanmark *
Oplysninger om arkiverne i det gamle Storstrøms Amt.

Lokale Kilder *
Kommunearkiverne på Sydsjælland og Lolland-Falster har digitaliseret arkiverne fra en spændende periode i Danmarkshistorien, besættelsestiden 1940-45, og åbnet for adgang til dem via hjemmesiden lokalekilder.dk
Bliv klogere på tyskernes beslaglæggelser af bygninger, tyske flygtninge, lazaretter, begravelsespladser til flygtninge, der døde i Danmark, mødrehjælp, kommunale vagtværn, da politiet forsvandt i 1944, beskyttelse af borgerne mod luftangreb, varerationering, alsang, illegale blade og modstandsbevægelsen på Sydsjælland og Lolland-Falster.