Maskiner i Makerspace

Maskiner og software der vækker dine ideer til live.

3D print:
En 3D printer bruges til at lave en figur som forinden er designet i et 3D-modelleringsprogram. Der findes to typer af printere: Filamentprintere, som laver figuren ved at lægge en tynd streng af plastikmateriale i en masse tynde lag ovenpå hinanden. Resinprintere som bruger UV-lys til at hærde flydende resin til en fast figur.

Det kan være du mangler en reservedel der ikke længere kan skaffes, måske vil du bygge dit eget modeltog, printer figurer til rollespil eller noget helt andet. Du kan selv komme nemt i gang med at arbejde med 3D-modellering i et gratis og lettilgængeligt program som TinkerCAD, det samme program som vi bruger i vores introkurser. Du kan desuden finde færdige 3D-modeller på forskellige sider som Thingiverse og Free3D.

I vores Makerspace finder du en række printere af mærkerne Prusa (filament) og Creality (resin). For at printe skal man bruge en .stl-fil som konverteres til en printklar fil gennem printernes software, som hedder Prusa Slicer. Den printklare fil lægges på et SD kort og sættes i printeren, og så klarer den resten. Vi har en mængde forskellige farver til rådighed, så du kan finde det der passer til lige netop din figur.

Laserskærer:
En laserskærer kan skære og gravere i forskellige materialer som træ, karton, papir, læder, akryl og andet. Du kan f.eks. lave skilte, kunsthåndværk, små møbler og meget andet ved hjælp af maskinen som har en arbejdsflade på 1300x900mm. Laseren arbejder med en meget høj præcision, så hvis du kan tegne det, så kan den skære det.

Der kan arbejdes i materialer med en maksimal tykkelse på 6-8mm og vi har birkefinér, MDF og akryl på lager i 3, 4 og 6mm, som købes når du vil lave et laserskåret projekt i Makerspace. Som udgangspunkt kan du ikke medbringe egne materialer, med mindre du har et datablad på dem, som svarer overens med de retningslinjer der er for laserskæring. Det skyldes at laseren kan udvikle giftige dampe, hvis materialet den skærer i indeholder de forkerte stoffer.

Vores laserskærer er af mærket G-Weike og vi benytter RDWorks som software. Filer til laserskæreren vil typisk være vektor-grafik til udskæringer, men hvis du vil gravere et billede kan det også være en form for pixelgrafik (bitmap, jpeg etc.).

Storformatsprint:
Som navnet siger kan sådan en maskine lave print i stort format. Bredden på papiret er 914 mm og længden er nærmest ubegrænset. Det vil sige at du kan printe plakater helt op i A0 format og lave bannere til at hænge op på en væg eller lignende.

Printeren er en Canon TA-30 og printer på kraftigt mat 190g papir.

Vinylskærere og varmepresse:
Disse maskiner kan til sammen lave tekstiltryk på t-shirts, poser eller andet stof. Med vinylskærererne får man sin form skåret ud af det ønskede materiale og med varmepressen presser man efterfølgende sit motiv fast på stoffet. Der kan skæres mange detaljerede former ud af vinyl, tag en snak med personalet om hvad der kan lade sig gøre og hvordan du får det bedste resultat ud fra det ønske du har.

Der skal selv medbringes t-shirts, poser eller andre tekstilprodukter og der kan kun trykkes på organiske materialer som bomuld, kanvas, uld og lignende.

Computere og software:
Der er en række computere til rådighed i Makerspace med forskellig software. Vi bruger fortrinsvis gratis programmer (open source), da du således let kan gå hjem og arbejde videre på dit projekt uden at skulle investere i nye programmer.

Vi har GIMP til fotoredigering, Inkscape til vektortegning og diverse programmer til 3D modellering. Du kan med fordel medbringe filer du arbejder på, på et USB stik, så det let kan flyttes mellem de tilgængelige computere.
 

INFO:
Du finder Makerspace på Haslev Bibliotek, i lokalet til venstre for indgangspartiet. Adressen er Jernbanegade 62, 4690 Haslev.

Vi holder åbent i forbindelse med vores workshops og har desuden åbent værksted hver anden onsdag aften, se mere her. Desuden tilbyder vi workshops for skoler/uddannelsesinstitutioner, se mere her.

Har du spørgsmål/forslag til Makerspace, er du meget velkommen til at sende en mail til Martin på maprs@faxekommune.dk