Om dette arrangement

Tid
(Hele dagen)
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokale
Rollosalen
Målgruppe
Abonnér på kalender

INFERNO - en Kunstudstilling

af kunstnersammenslutning Det Blå Tårn

 

Fra 5. til 29. oktober udstiller syv kunstnere fra kunstnersammenslutningen Det blå Tårn i Rollosalen, Faxe. Udstillingens titel INFERNO er en direkte reference til den svenske forfatter og maler August Strindbergs selvbiografiske roman af samme navn. De syv kunstnere, POUL ESTING, HANS HELGE NIELSEN, LARS PRYDS, GUNNAR SAIETZ, HENRIK SKORA, DENIS VIRLOGEUX og STIG WEYE har alle en lang professionel erfaring som billedkunstnere, hver med sit eget billed- og verdenssyn. De udstillede kunstværker kan ses som en undersøgelse af verden – nogle med inspiration fra Strindbergs roman, andre med relation til INFERNO enten som begreb eller som virkelighed.

 

Åben mandag 10-17, tirsdag 10-16, torsdag 10-18, fredag 10-13

Lukket onsdag, lørdag og søndag.

 

Poul Esting har været primus motor for etablering af den nye kunstnersammenslutning Det Blå Tårn. Hans interesse for Strindbergs kunstnerisk produktion (som maler og forfatter) var kernen for gruppens fødsel og kan spores på konkretvis i hans bidrag til udstillingen: Strindbergs indre kaos leveret i et organiseret og fortællende æstetisk kaos af linjer og farver.

Hans Helge Nielsens malerier om Strindberg handler om at oversætte sproget til tegn -til billeder. Han har støttet sig til billeder og tekst fra Bogen -Strindbergs liv og digtning. Her er referencer til H.C. Andersens papirklip, Edvard Munchs portræt af Strindberg og brudstykker fra Hans Helge Nielsens egen BILLEDBOG der indfinder sig som fusioner af forskellige sammensætninger.

Man bliver aldrig færdig med Strindberg, Ægteskabet, Døden-Jalousien, Alkymismen, Gud og Strindbergs egne dæmoner, siger Hans Helge Nielsen.

Henrik Skoras to billeder ALKYMI og FORSONING er hans fortolkning af Strindbergs voldsomme stemningsskift og temperament. Maleriet ”Alkymi” skildrer Strindbergs gentagne forsøg for at frembringe guld, med ild, smerte og en vis orden. Maleriet ”Forsoning” skildrer Strindbergs afstandtagen både til sine venner og sine fjender. Begivenhederne gror uden kontrol for ham, og mange følelser trænger sig på i et kaotisk tankemylder, men det hele sker på en hvid baggrund: farven på hans uskyldige lille datters kjole. Hans kærlighed til hende trækker ham flere gange ud af desperation og nederlag.

Lars Pryds udstiller collager fra serien BLÅ TIME, et kontrapunkt til Inferno. Motiverne, som er en stoflig kombination af skrift, fundne objekter og smukke kvinder, kan tolkes af beskueren som det "lys forude" Strindberg higer efter i Inferno, som han er ude af stand til at gribe.

Gunnar Saietz fantasifulde og poetiske malerier, OVER GRÆNSEN, INFERNO og BALANCE handler om tilværelsen grumme aspekter, som vi helst vil lukke øjne for, men som vi bør ikke overse eller glemme: overgreb, meningsløshed, og alligevel den ligevægt vi opnår igennem bevidsthed og ansvar for eget liv.

Denis Virlogeux maler det INFERNO vi mennesker skaber på jorden, i dag som i går, i dag som i morgen, i grådigheds navn: krig, vold, flugt, forurening. Dog, en antydning om håb: Virlogeux iscenesætter gerne det øjeblik hvor der stadigvæk er mulighed for at afstå fra eller standse den ”infernale” skabelse.

Stig Weye skildrer det intime forhold, når gru erstatter lyksalighed: Når alt visner, står mennesket tilbage og siger og viser ”se mine sår”, det er ikke altid interessant eller følsomt for andre. Inferno indtræder når du er ensom og alene: ”Jeg forsvinder: menneske - medmenneske - se mig”.