De forbudte bøger

16.08.19
Bøger kan være farlige - mener nogen. Gennem tiden er mange bøger blevet forbudt, af flere forskellige årsager. Vi giver nogle eksempler og kommer med nogle bud på disse lige her:

Religion: 

Dan Browns bog Da Vinci mysteriet er forbudt i blandt andet Libanon, fordi de katolske ledere mener at den krænker kristendommen ved at Marie Magdalena gifter sig med Jesus og får et barn.

François de Voltaires bog Candide blev forbudt i Frankrig, fordi den gjorde grin med organiseret religion.

Salman Rushides bog De sataniske vers blev forbudt verden over, blandt andet i Iran, hvor regeringen erklærede Fatwa over Rushide. Grunden til dette er, at hovedpersonen forkaster sin muslimke tro og blandt andet begynder at spise svinekød. 

Sex:

John Clelands bog Fanny Hill var en af de første erotiske romaner skrevet på engelsk. Den var forbudt i både USA og England indtil 2. Verdenskrig og i Singapore helt indtil 2015. Fanny Hill blev forbudt, fordi der var for meget sex og man mente at det blev forklaret for eksplicit. 

Herman Bangs debutroman Haabløse slægter var tæt på at sende forfatteren i fængsel. Det endte dog ikke så galt, Herman Bang fik en bøde og alle bøgerne blev beslaglagt. 

E.L. James bog Fifty shades of Grey er blevet forbudt på Californske biblioteker fordi den er for pornografisk. Der er også nogle der prøver at få den forbudt, fordi de mener den er dårlig litteratur og derfor ikke bør læses af nogen. Dette er dog aldrig blevet vedtaget. 

Politiske forhold: 

George Orwells populære fremtidsroman 1984 blev forbudt af Sovjetunionen fordi den kritiserede den kommunistiske levemåde. Den er også forbudt på nogle skolebiblioteker i USA, fordi den er for seksuel i sit indhold. 

Erich Maria Remarques roman Intet nyt fra Vestfronten blev forbudt i Nazi-Tyskland fordi den var imod krig og den fremsatte et billede af krig, som de ikke ønskede befolkningen skulle se. 

Chang Jungs samfundskritiske roman Vilde svaner er forbudt i Kina fordi den kritiserer Mao og fortæller, ifølge forfatteren, den sandfærdige historie om Maos regime. 

Sprogbrug: 

Ray Bradburys fremtidsroman Fahrenheit 451 blev forbudt flere steder i USA fordi de mente at sprogbruget var uanstændigt. I 1992 gik en skole i Californien så langt, at de udleverede bøgerne til eleverne med alle bandeordene streget over. 

Joseph Hellers satiriske roman Punkt 22 blev forbudt i Ohio fordi nogle mente at sproget i romanen var upassende. 

John Steinbecks roman Vredens druer blev bandlyst i flere byer og stater i USA, blandt andet: Californien, St. Louis, Illionois, Buffalo, New York og mange flere. Alt sammen fordi det mentes at sproget i bogen er for vulgært. 

Seksualiltet: 

Jean Genets roman Tyvens dagbog blev forbudt fordi den fortæller historien om en ung homoseksuels liv. I bogen er der scener der beskriver livet som mandlig prostitueret, hvilket var helt uhørt i 1940'erne hvor bogen udkom. 

Alex Ginos ungdomsroman George er forbudt i Kansas fordi de på skolebibliotekerne ikke mener at børn skal læse om et barn der er transkønnet. 

Vladimir Nabokovs roman Lolita blev forbudt i mange lande. Både Frankrig, England, Argentina og New Zeeland. Grunden til den omfattende cencur er, at den omhandler en voksen mands seksuelle facination af en mindreårig pige. 

Børne og ungdomslitteratur: 

Lewis Carrolls bog om Alice i Eventyrland er forbudt i Kina fordi man mener, at hun tager stoffer samt at dyrene i bogen er for intelligente, og derfor gør grin med de menneskelige egenskaber. 

Suzanne Collins ungdomsbog Hunger Games var i 2011 den tredje mest cencurerede bog i USA. Det var den fordi mange kristne organisationer mener, at den opfordrer til okkulte handlinger og vold

Roald Dahls børnebog om Jimmy og den store fersken er blevet forbudt fordi den har referencer til vold, alkohold og stoffer. I en by i Wisconsin er den blevet forbudt fordi der beskrives en edderkop der slikker sine læber, og nogle mener at det kan amtages som noget seksuelt. 

Og så nogle af de andre: 

Edgar Rice Burroughs bog om Tarzan blev i 1929 forbudt i Californien fordi det ikke kunne dokumenteres at Tarzan og Jane var gift før de flyttede sammen i junglen 

Bret Easton Ellis bog American Psycho er en af de mest forbudte bøger nogensinde. I tyskland blev den dømt uegnet for mindreårige og i Australien skal den sælges specielt pakket ind, så man ikke er i stand til at se forsiden og så må den iøvrigt ikke sælges til unge under 18.

Anne Franks dagbog er blevet forsøgt forbudt i en stat i USA fordi man blev trist af at læse den, dette gik dog ikke igennem. 

Heldigvis er ingen af disse bøger forbudte på de danske biblioteker, så hvis du er lidt nysgerrig på de forbudte bøger vil vi glæde os til at se dig på biblioteket, hvor du naturligvis kan låne dem allesammen. 

Oprindeligt skrevet af maibr, Koldingbibliotekerne.

Materialer
 • Bog

Hulebjørnens klan

Af Jean M. Auel (2011)
Bogen foregår ca. 30.000 år før vor tidsregning og fortæller om en Cro-Magnon-pige og de problemer, det afstedkommer, at hun efter et jordskælv bliver optaget i en gruppe svagere begavede Neanderthalere
Læs mere
 • Bog

Hulebjørnens klan

Af Jean M. Auel (2011)
 • Bog

Lady Chatterleys elsker

Af D. H. Lawrence (1996)
Med udgangspunkt i en primitiv og næsten mystisk dyrkelse af seksualiteten skildrer romanen et forhold mellem en forfinet overklassekvinde, der er skuffet i sit ægteskab, og en primitiv mand
Læs mere
 • Bog

Lady Chatterleys elsker

Af D. H. Lawrence (1996)
Mary Shelley: Frankenstein (Ved Rosie Dickins)
 • Bog

Frankenstein (Ved Rosie Dickins)

Af Mary Shelley (2017)
Victor Frankenstein drømmer om at skabe liv. Derfor arbejder han i månedsvis på sit laboratorie. En nat hvor det lyner, lykkes det ham at skabe liv i en død krop. Men hvad har han skabt?
Læs mere
 • Bog

Frankenstein (Ved Rosie Dickins)

Af Mary Shelley (2017)
Arne Hardis: Idealisten : en biografi om Hans Scherfig
 • Bog

Idealisten : en biografi om Hans Scherfig

Af Arne Hardis (2008)
Om kunstneren og kommunisten Hans Scherfigs (1905-1979) liv som skribent, forfatter og maler herunder om hans betydning i 1900-tallets kulturkamp
Læs mere
 • Bog

Idealisten : en biografi om Hans Sche...

Af Arne Hardis (2008)
J. D. Salinger: Griberen i rugen
 • Bog

Griberen i rugen

Af J. D. Salinger (2004)
En 17-årig amerikansk ung mands konflikt med sig selv og de voksnes verden
Læs mere
 • Bog

Griberen i rugen

Af J. D. Salinger (2004)
Salman Rushdie: De sataniske vers
 • Bog

De sataniske vers

Af Salman Rushdie (1997)
Underfundig og respektløs satire over den evige kamp mellem det onde og det gode, med særlig drøje hug til den islamiske religion
Læs mere
 • Bog

De sataniske vers

Af Salman Rushdie (1997)
Pauline Réage: O's historie & O vender tilbage
 • Bog

O's historie & O vender tilbage

Af Pauline Réage (2013)
Erotiske beretninger om en kvinde, som med pisk og tvang lærer at stille sin krop til rådighed for enhver og at nyde det
Læs mere
 • Bog

O's historie & O vender tilbage

Af Pauline Réage (2013)
Sylvia Plath: Glasklokken : roman (Ved Olga Ravn og Mette Moestrup)
 • Bog

Glasklokken : roman (Ved Olga Ravn og Mette Moestrup)

Af Sylvia Plath (2016)
Beretning i jeg-form om en ung piges dybe depressioner og psykiske sammenbrud
Læs mere
 • Bog

Glasklokken : roman (Ved Olga Ravn og...

Af Sylvia Plath (2016)
 • Bog

Kammerat Napoleon

Af George Orwell (2000)
Samfundssatire fortalt som dyrefabel med historisk baggrund i det interne politiske opgør blandt Sovjetunionens ledere efter revolutionen
Læs mere
 • Bog

Kammerat Napoleon

Af George Orwell (2000)
 • Bog

1984

Af George Orwell (2016)
Fremtidsroman om tilværelsen under det fuldstændige diktatur, hvor det enkelte menneske er forvandlet til en viljeløs robot
Læs mere
 • Bog

1984

Af George Orwell (2016)
Alice Walker: Farven lilla
 • Bog

Farven lilla

Af Alice Walker (2017)
Historisk roman fra Georgia i 1930'erne, hvor 14-årige Celie skriver breve til Gud. Hun er fattig, sort og gravid med sin stedfar. Romanen følger hende gennem 30 år i et voldeligt ægteskab, hvor hun klarer livet trods dårlige kår og skaber sammenhold blandt familiens kvinder
Læs mere
 • Bog

Farven lilla

Af Alice Walker (2017)
James Joyce: Ulysses (Ved Karsten Sand Iversen)
 • Bog

Ulysses (Ved Karsten Sand Iversen)

Af James Joyce (2014)
Roman der foregår den 16. juni 1904 i Dublin og afspejler nogle få menneskers liv og tanker. Vi følger annonceagenten Leopold Bloom, hans utro hustru Molly og den unge forfatter Stephen Dedalus
Læs mere
 • Bog

Ulysses (Ved Karsten Sand Iversen)

Af James Joyce (2014)
 • Bog

Gullivers rejser (Ved Hans-Jørgen Birkmose)

Af Jonathan Swift (2017)
Politisk satire over 1700-tallets England, der tager udgangspunkt i søfareren Lemuel Gullivers fantastiske rejser til landet Lilleput
Læs mere
 • Bog

Gullivers rejser (Ved Hans-Jørgen Bir...

Af Jonathan Swift (2017)
 • Bog

Fifty shades. Bind 1, Fanget

Af E. L. James (2012)
Anastasia Steele, en uerfaren 21-årig, falder med et brag for den smukke, rige, dominerende sexgud Christian Grey. Men hans trang til sadomasochistisk sex skræmmer hende. Vil det lykkes at løsne knuderne i Christians sind og få et mere normalt forhold?
Læs mere
 • Bog

Fifty shades. Bind 1, Fanget

Af E. L. James (2012)
 • Bog

Sabotage : da danskere gik til aktiv modstand mod den tyske besættelsesmagt

Af Andreas Skov (2003)
Byggende på aktionsrapporter og udsagn fra sabotører skildres hovedlinierne i modstandsorganisationen BOPAs sabotageaktioner og der gives korte sideblik til den øvrige sabotage i Danmark
Læs mere
 • Bog

Sabotage : da danskere gik til aktiv ...

Af Andreas Skov (2003)
 • Bog

Fluernes herre

Af William Golding (2014)
En flok drenge opretter - efter en flyveulykke - deres eget samfund på en øde tropeø, hvor deres indbyrdes stridigheder kan ses som symboler på ideologiernes kampe i de voksnes verden
Læs mere
 • Bog

Fluernes herre

Af William Golding (2014)
 • Bog

Mark Twains Huckleberry Finn

Huck Finn er flygtet fra sin fordrukne far. Han gemmer sig på en lille ø i Mississippi-floden. Slaven Jim har også gemt sig her. Sammen rejser de ned ad floden og oplever mange farer og eventyr
Læs mere
 • Bog

Mark Twains Huckleberry Finn

 • Bog

Madame Bovary : livet i provinsen : roman (Ved Hans Peter Lund)

En fransk provinsfrue går moralsk til grunde ved sin trang til romantik og dagdrømmeri
Læs mere
 • Bog

Madame Bovary : livet i provinsen : r...

 • Bog

For en nats kærlighed

Af Émile Zola (2014)
Noveller, der med sort humor og brutalitet skildrer den menneskelige psyke i fem af Zolas centrale noveller med katastrofale udfald
Læs mere
 • Bog

For en nats kærlighed

Af Émile Zola (2014)
 • Bog

Vredens druer (Ved Thomas Krogsbøl)

Af John Steinbeck (2012)
Familien Joad tvinges væk fra deres hjem i Oklahoma og drager mod vest til Californien. En hård rejse tværs over USA uden mange penge på lommen. Da de kommer frem er der alt for mange desperate arbejdere til de få stillinger og arbejdsgiverne underbyder lønmæssigt med sult og armod til følge for mange
Læs mere
 • Bog

Vredens druer (Ved Thomas Krogsbøl)

Af John Steinbeck (2012)
 • Bog

Fanny Hill : en glædespiges erindringer (Ved Viggo Hjørnager Pedersen)

Af John Cleland (2012)
Klassisk erotisk roman om en glædespiges oplevelser i 1700-tallets London
Læs mere
 • Bog

Fanny Hill : en glædespiges erindring...

Af John Cleland (2012)
 • Bog

Alice i Eventyrland

Af Lesley Sims (2015)
Alice følger efter en kanin ned i et hul, og så befinder hun sig pludselig i Eventyrland, hvor alt kan ske
Læs mere
 • Bog

Alice i Eventyrland

Af Lesley Sims (2015)
 • Bog

Elefanterne holdt hver gang med Tarzan : en bog om drenge

Noveller. Gennem 83 ultrakorte tekster tegnes drengens helt egen verden i en lille by
Læs mere
 • Bog

Elefanterne holdt hver gang med Tarza...

Dan Brown: Da Vinci mysteriet : fortalt for yngre læsere : roman (Fortalt for yngre læsere)
 • Bog

Da Vinci mysteriet : fortalt for yngre læsere : roman (Fortalt for yngre læsere)

Af Dan Brown (2018)
Professor i symboler, Robert Langdon, og den unge franske kryptolog, Sophie Neveu, skal hjælpe politiet i Paris med at opklare det brutale mord på direktøren for Louvre. Sporene peger på et hemmeligt selskab, der i århundreder har gemt på et vigtigt religiøst relikvie - men det haster med opklaringen
Læs mere
 • Bog

Da Vinci mysteriet : fortalt for yngr...

Af Dan Brown (2018)
R. Broby-Johansen: Blod : expressionære digte
 • Bog

Blod : expressionære digte

R. Broby-Johansens ekspressionistiske, samfundskritiske digtsamling, som blev beslaglagt af politiet for usædelighed. Digtene efterfølges af Brobys forsvarstale ved retssagen og Morten Things efterskrift om sagens ydre omstændigheder, samt artikler der placerer bogen og Broby i et litteraturhistorisk perspektiv
Læs mere
 • Bog

Blod : expressionære digte