Haveanlægget

Om Præstelunden og overvejelserne bag haveanlægget skriver landskabsarkitekten blandt andet:

Præstelundshaven er en fin gammel have, der indgår i byen, som det ofte ses med kirkejorder. Haven bærer i dag præg af at have været en privat have, der er overdraget til offentlig brug.

Ved nybygningen af Haslev Folkebibliotek har det været et overordnet mål at bevare og forstærke den gamle have. Ikke i den form, den havde, men i en ny, mere åben og meget mere anvendelig form, så den opleves sammen med biblioteket som et samlet kompleks, "Bibliotekshaven". Derfor er der også gjort store foranstaltninger for at bevare de store fritstående træer, så det nye bibliotek kommer til at ligge mellem høje, gamle træer.

Mod Jernbanegade er den store trappe anlagt op til hovedindgangen som et stort landskab, der skal gøre indgangen venlig og brugelig.

Længere mod syd bag de karakteristiske pyramideege, der bevares, er indgangen overdækket med et espaliér med duftende slyngroser. Gennem dette kommer man ind i haven på stien, der fører over til rådhuset.

Haven er opdelt i stier med grus, græsplænen og "skovbunden" under de høje træer. Her tilplantes med ribs og stikkelsbær. På græsplænen vil den store gingo, den kæmpestore blodbøg og elmetræerne nu stå frit mellem de store bueslag, der kanter skoven og åbner haven mod Præstevænget.

 

Jeppe Aagaard Andersen, landskabsarkitekt