Big Bang og det usynlige univers
Big Bang og det usynlige univers

Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokale
Rollosalen
Målgruppe
Abonnér på kalender

AU Livestream: Big Bang og det usynlige univers

Mørkt stof? Mørk energi? Kan den nyeste forskning afsløre hvad det usynlige univers reelt består af?

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.

På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Særlig info for gymnasier:
I gymnasieskolen har foredraget særlig relevans for fagene astronomi og fysik. I astronomi dækkes kernestofområder inden for universets udvikling. I fysik C, B og A (stx) dækkes kernestofområder inden for fysikkens bidrag til det naturvidenskabelige verdensbillede. Foredraget egner sig desuden til at indgå som en del af et tværfagligt forløb om verdensbilleder mellem fysik og et humanistisk fag.

Om forelæseren:
Steen Hannestad forsker i grænseområdet mellem astrofysik og partikelfysik. Specifikt har han i mange år arbejdet med at bruge astronomers observationer af de største skalaer i naturen – hele det synlige univers – til at øge vores forståelse af naturens allermindste verden og byggesten – elementarpartiklernes verden.

For eksempel var han blandt de første i verden til at studere hvordan man kan bruge observationer af hvordan galakser og galaksehobe dannes i universet til at lære mere om de partikler der kaldes neutrinoer. Neutrinoer er meget vanskelige at forstå, ikke mindst fordi de er næsten umulige at måle i laboratorier – fx kan de uden problem passere hele vejen gennem Jorden uden at støde ind i noget.

Steen Hannestad har skrevet flere populærvidenskabelige bøger om sit forskningsområde, senest bogen 'Universet' i bogserien 'Tænkepauser' fra Aarhus Universitetsforlag.

Han har også modtaget flere priser for sin forskning i både Danmark og udlandet – blandt andet Forskningsministeriets Eliteforsk-pris. 
 

Materialer

GennemseGennemse
  • Bog

Astrofysik for travle mennesker

Af Neil DeGrasse Tyson (2018)
Introduktion til astrofysik med en grundlæggende indføring i de vigtigste opdagelser, som ligger til grund for forstå...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

En lille bog om universet : fra meteoritter til tyngdebølger

Af Anja C. Andersen (2016)
I kort form gives et overblik over himmelrummet fra Solsystemet til de fjerneste galakser og over universets udviklin...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Universet (Tænkepauser)

Af Steen Hannestad (2015)
Gammel og ny viden omkring universets form og opståen med omtale af emner som Einsteins relativitetsteori, kvantemeka...
Læs mere