Roneklint grafikudstilling
Roneklint grafikudstilling

Om dette arrangement

Tid
(Hele dagen)
Pris
Gratis
Lokale
Biblioteksrummet
Målgruppe
Abonnér på kalender

RONEKLINT / Grafik af Torben Søborg

Billedkunstneren Torben Søborg, Haslev, har udstillet flere gange på Haslev Bibliotek.

Denne gang viser han grafiske tryk fra Roneklint og Roneklint Fyr ved Præstø. Fra klinten er der en fin udsigt over indsejlingen til Præstø og Præstø fjord.

Fyret var det sidste af tre fyr, som sikrede sejladsen gennem det smalle sejlløb til Præstø, der ligger 5 km mod vest. Fyret blev opført i 1894, som et forfyr i forbindelse med et bagfyr godt 600 m fra forfyret i udkanten af Roneklint by.

Roneklint Fyr brændte i december 2008, men er nu genopbygget i sin oprindelige form. Bagfyret er i dag en gitterkonstruktion i metal. Det benyttes ikke længere som fyr, men som udsigtstårn.

På klinten findes også rester af en forsvarsskanse, som blev opført i 1808 i forbindelse med Englandskrigene1807 – 1814. I dag er der kun den firesidede skansebanke og de ydre jordvolde tilbage.

Vest for Roneklint og tæt på kystlinjen ligger Maderne – en meget lav, aflang og ubeboet ø i indløbet til Præstø fjord.

Nogle undrer sig sikkert over det, der er anført under hvert tryk, men Torben Søborg oplyser, at han følger de internationale regler for mærkning af original grafik – og det gælder alle de udstillede værker: I højre side under billederne forsynes de med kunstnerens underskrift og årstallet for trykkets tilblivelse. I venstre side angiver to tal adskilt af en skråstreg dels hvor mange eksemplarer, der er trykt, og dels hvilket nummer i rækken, det pågældende tryk er. Som eksempel angiver 3/12, at det pågældende værk er nummer 3 ud af et oplag på 12. Et ET efter tallene betyder EGET TRYK og angiver, at kunstneren selv har udført trykningen. Er der tilføjet et VA – Variant Edition – betyder det, at oplaget er trykt i forskellig størrelse og/eller på forskellige typer papir. Har værket en titel, står den midt under trykket.